αγώνας δρόμου στα «χνάρια» της Ιστορίας και της αρχαίας Εγνατίας Οδού


ΕΑΣ-ΑΜΘ

Όλα έτοιμα για τον 5ο VIA EGNATIA RUN - Ρεκόρ συμμετοχών

Περισσότεροι από 1.600 δρομείς αναμένεται να «πλημμυρίσουν» τη διαδρομή του 5ου Διεθνή Αγώνα Δρόμου VIA EGNATIA RUN, που διοργανώνει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – Περιφερειακή Ενότητα Έβρου την Κυριακή 15 Μαΐου 2022 στην Αλεξανδρούπολη.

Μετά από υποχρεωτική διακοπή δύο ετών εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19 ο VIA EGNATIA RUN, η μεγαλύτερη αθλητική γιορτή στίβου στον Έβρο, επιστρέφει με τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά που τον καθιέρωσαν στη συνείδηση του κόσμου. Μυημένοι δρομείς μεγάλων αποστάσεων, πολίτες όλων των ηλικιών, από διάφορα μέρη της Ελλάδας και το εξωτερικό, παιδιά και Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) θα τρέξουν στα «χνάρια» της ιστορίας και της αρχαίας Εγνατίας Οδού, έχοντας επιλέξει έναν από τους τέσσερις αγώνες: Ημιμαραθώνιος 21.097,5 μ., Λαϊκός Αγώνας Δυναμικού Βαδίσματος 5.000 μ., 400 μ. για ΑμεΑ και 800 μ. για παιδιά.

Όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες και το πρόγραμμα του αγώνα παρουσιάστηκαν από τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτριο Πέτροβιτς, στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 10 Μαΐου 2022 στο ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ, στην Αλεξανδρούπολη.

«Το ρεκόρ συμμετοχών που καταγράφουμε φέτος αποτελεί την αναγνώριση των προσπαθειών μας για τη διοργάνωση ενός ξεχωριστού αγώνα δρόμου με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά και υψηλό επίπεδο οργάνωσης» τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτριος Πέτροβιτς. Και συνέχισε: «Καταδεικνύει, επίσης, την ανάγκη του κόσμου για άθληση, συμμετοχικότητα σε κοινές αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις, κάτι που στερηθήκαμε όλοι τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της πανδημίας. Τρέχουμε, λοιπόν, ξανά, παράλληλα στην Ιστορία, τρέχουμε ακολουθώντας τη μπλε γραμμή προσανατολισμού του VIA EGNATIA RUN, τρέχουμε για τη ζωή, για τη Νίκη, το πρωτότυπο, ανάγλυφο, συλλεκτικό μετάλλιο του αγώνα».

Ο VIA EGNATIA RUN είναι ο πρώτος αγώνας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που πραγματοποιείται χωρίς περιορισμούς στη συμμετοχή εξαιτίας της πανδημίας, σύμφωνα με την ΚΥΑ (ΦΕΚ 2137Β’) και τις διευκρινιστικές οδηγίες που εκδόθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (ΓΓΑ) και ισχύουν από την 1η Μαΐου 2022.

Το πρόγραμμα του VIA EGNATIA RUN περιλαμβάνει αναλυτικά:

τον Ημιμαραθώνιο αγώνα 21.097,5 μ. με αφετηρία τα δημοτικά λουτρά στη «ΧΑΝΑ», ώρα εκκίνησης στις 10:00, και τερματισμό στο ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ στην Αλεξανδρούπολη, σε διαδρομή πιστοποιημένη από τον Σύνδεσμο Διεθνών Μαραθωνίων και Αγώνων Μεγάλων Αποστάσεων (Association of International Marathons and Distance Races – AIMS)

τον Λαϊκό αγώνα – Δυναμικού Βαδίσματος 5.000 μ. για πολίτες, σε διαδρομή επίσης πιστοποιημένη από την AIMS, από το αρχαίο τμήμα της Εγνατίας Οδού στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μαΐστρου επί της εθνικής οδού Αλεξανδρούπολης – Κήπων έως το ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ, με ώρα εκκίνησης στις 10:30

τον αγώνα 400 μ. για Άτομα με αναπηρίες, από το Σταθμαρχείο του ΟΣΕ στην Αλεξανδρούπολη και τερματισμό επίσης στο ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ, με ώρα εκκίνησης στις 12:00

τον αγώνα 800 μ. για παιδιά, από το κτίριο της Π.Ε. Έβρου στην Καραολή & Δημητρίου 40 στην Αλεξανδρούπολη με τερματισμό επίσης στο ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ, με ώρα εκκίνησης στις 12:10.

Οι αγώνες θα ολοκληρωθούν στις 12:45, οπότε θα πραγματοποιηθούν και οι απονομές.

Τη διαδρομή του VIA EGNATIA RUN σηματοδοτεί και φέτος η «μπλε γραμμή». Τη «μπλε γραμμή» ή «γραμμή προσανατολισμού» τη συναντούμε σε πιστοποιημένους Μαραθώνιους και Ημιμαραθώνιους αγώνες, με στόχο την ασφάλεια των δρομέων, καθώς και των συνοδών αυτών. Η εφαρμογή της αποτελεί «καλή πρακτική» σε αγώνες με υψηλό επίπεδο οργάνωσης, καθώς και σε διεθνείς διοργανώσεις, αναδεικνύει την ποιότητα ασφάλειας της διοργάνωσης και ενδυναμώνει το αγωνιστικό πνεύμα των δρομέων.

Στο πλαίσιο του VIA EGNATIA RUN έχουν προγραμματιστεί παράλληλες εκδηλώσεις για το Σάββατο 14 Μαΐου 2022 στο ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ. Αναλυτικά:

18:00 Ημερίδα με θέμα «Αθλητισμός & Υγεία». Στόχος της ημερίδας είναι να αναδείξει τα οφέλη της άθλησης, και ειδικότερα του δρομικού κινήματος, μέσω της συμμετοχής και της προσπάθειας, στη σωματική και ψυχική υγεία και ευεξία. Θα μιλήσουν η Γραμματέας του Συλλόγου Φίλων και Καρκινοπαθών Ν. Έβρου «ΣΥΝΕΧΙ-ΖΩ» και ψυχολόγος Χριστίνα Παλαιολόγου, η Πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Ν. Έβρου Αικατερίνη Μαυρομάτη, ο δρομέας μεγάλων αποστάσεων Βασίλειος Τσικρικάς.

19:30 Τιμητική βράβευση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση για την προσφορά του στον VIA EGNATIA RUN από τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτριο Πέτροβιτς

19:50 Άναμμα του βωμού - φλόγα VIA EGNATIA RUN

Κατά τη διάρκεια του αγώνα και αναμένοντας τους δρομείς στο σημείο τερματισμού, στο ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ, μέλη του Baila Conmigo θα παρουσιάσουν εντυπωσιακά χορευτικά.

Στη συνέντευξη τύπου παρέστησαν ο Υπεύθυνος Ασφάλειας & Εθελοντών του VIA EGNATIA RUN Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος, ο Τεχνικός Υπεύθυνος του VIA EGNATIA RUN Κωνσταντίνος Πατερόπουλος, ο Πρόεδρος του Moto Club Alexandroupolis «ΟΙ ΑΓΡΙΑΝΕΣ», και η δρομέας μεγάλων αποστάσεων Κωνσταντία Στεργίου.

Και σε αυτόν τον αγώνα η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου έχει στο πλευρό της πλειάδα φορέων που συνδράμουν εθελοντικά, καθώς και μεμονωμένους εθελοντές, οι οποίοι θα φροντίσουν για την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα υπό τις κατευθύνσεις και οδηγίες των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής.

Ο αγώνας VIA EGNATIA RUN πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, του ΣΕΓΑΣ και της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με την υποστήριξη της AKRITAS, της ΤΕΚΑΛ Α.Ε., της Dole και της ΒΙΚΟΣ. Συνεργαζόμενοι θεσμικοί φορείς: Δήμος Αλεξανδρούπολης, XII Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού «ΕΒΡΟΣ», Ελληνική Αστυνομία – Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης – Τμήμα Τροχαίας, Σύνδεσμος Κριτών Κλασικού Αθλητισμού Θράκης, ΕΚΑΒ Θράκης, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός – Παράρτημα Αλεξανδρούπολης, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης – Παράρτημα Έβρου και Παράρτημα Ροδόπης, Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών & Ναυαγοσωστών του Περιφερειακού Τμήματος Κομοτηνής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Έβρου, Κρατικός Αερολιμένας «Δημόκριτος» Αλεξανδρούπολης, Οργανισμός Λιμένα Αλεξανδρούπολης, Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου, Αθλητικός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία Αλεξανδρούπολης «Κότινος», Νομαρχιακός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία Έβρου, Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Αλεξανδρούπολης, Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών – Περιφερειακό Τμήμα Έβρου-Ροδόπης-Ξάνθης, Δημοτική Κοινότητα Λουτρών, Πολιτιστικός και Επιμορφωτικός Σύλλογος Άνθειας – Αρίστηνου «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ», Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος Απαλού Αλεξανδρούπολης «Ο ΦΑΡΟΣ», Πολιτιστικός Σύλλογος Μαΐστρου, Αστικό ΚΤΕΛ Αλεξανδρούπολης, Moto Club Alexandroupolis «ΟΙ ΑΓΡΙΑΝΕΣ», Alexandroupolis Bike Team.

Χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ 3, η ΕΡΤ Ορεστιάδας και η ΕΡΤ Κομοτηνής.

Υπενθυμίζεται ότι οι συμμετέχοντες στον αγώνα δρόμου VIA EGNATIA RUN (Ημιμαραθώνιος 21 χλμ, Λαϊκός – Δυναμικό Βάδισμα 5 χλμ, Παιδικός και ΑμεΑ 800 μ.) μπορούν να παραλάβουν τον αριθμό συμμετοχής τους, τη μπλούζα του αγώνα και τον ειδικό σάκο παράδοσης ιματισμού (ο σάκος αφορά τον Ημιμαραθώνιο και τον Λαϊκό αγώνα) από τη Γραμματεία του αγώνα που θα λειτουργήσει την Παρασκευή 13 Μαΐου 2022 από τις 10:00 έως τις 20:00 και το Σάββατο 14 Μαΐου 2022 από τις 15:00 έως τις 20:00 στο ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ στην Αλεξανδρούπολη. Απαραίτητη η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου επίσημου εγγράφου ταυτοπροσωπίας.

Όσοι δεν θα βρίσκονται στην Αλεξανδρούπολη την Παρασκευή και το Σάββατο, θα μπορούν να παραλάβουν τον αριθμό συμμετοχής τους το πρωί της Κυριακής από τις γραμματείες που θα έχουν στηθεί στα σημεία εκκίνησης και των τεσσάρων διαδρομών.

Οι διοργανωτές αναλαμβάνουν να μεταφέρουν δωρεάν τους δρομείς του Ημιμαραθωνίου και του Λαϊκού Αγώνα Δυναμικού Βαδίσματος στους χώρους εκκίνησης με λεωφορεία.

ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ: Ώρα αναχώρησης λεωφορείων στις 7:45 μπροστά από τον Φάρο. Πέρας αναχώρησης 8:15.

ΛΑΪΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ - ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΒΑΔΙΣΜΑΤΟΣ: Ώρα αναχώρησης λεωφορείων στις 8:15 από την αφετηρία των Αστικών Λεωφορείων, στον ΟΣΕ. Πέρας αναχώρησης 8:45.

Οι δρομείς που θα μετακινηθούν με δικό τους μεταφορικό μέσο θα πρέπει να φροντίσουν να βρίσκονται στον χώρο εκκίνησης μία ώρα πριν την καθορισμένη ώρα έναρξης του αγώνα, δηλαδή 9:00 για τον Ημιμαραθώνιο, 9:30 για τον Λαϊκό Αγώνα Δυναμικού Βαδίσματος. Για τον υπολογισμό του χρόνου μετάβασης στα σημεία εκκίνησης, οι δρομείς πρέπει να λάβουν υπόψη τυχόν καθυστερήσεις λόγω των απαραίτητων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για την ασφάλεια του αγώνα.

ΑΓΩΝΑΣ 400μ. για ΑμεΑ και 800μ. για ΠΑΙΔΙΑ: οι συμμετέχοντες προσέρχονται με ίδια μέσα. Ώρα προσέλευσης 11:00 – 11:30. Υπενθυμίζουμε ότι γίνεται υποχρεωτικά δήλωση παρουσίας παιδιών και ΑμεΑ που συμμετέχουν στη Γραμματεία στα σημεία εκκίνησης!

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο