αγώνας δρόμου στα «χνάρια» της Ιστορίας και της αρχαίας Εγνατίας Οδού


ΕΑΣ-ΑΜΘ

Εντυπωσιακό το 4ο VIA EGNATIA RUN

Εντυπωσιακό το 4ο VIA EGNATIA RUN

Χιλιάδες δρομείς έτρεξαν στον υψηλών προδιαγραφών αγώνα

 

Ακολουθώντας τη μπλε γραμμή περισσότεροι από 1.600 δρομείς κάθε ηλικίας συμμετείχαν και τερμάτισαν επιτυχώς στον 4ο Διεθνή Αγώνα Δρόμου VIA EGNATIA RUN που διοργάνωσε για τέταρτη χρονιά φέτος η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, το πρωί της Κυριακής 12 Μαΐου 2019 στην Αλεξανδρούπολη.

Το ρεκόρ συμμετοχών των δρομέων που έτρεξαν στα «χνάρια» της ιστορίας και της αρχαίας Εγνατίας Οδού, επιλέγοντας μία από τις τέσσερις διαδρομές του VIA EGNATIA RUN, Ημιμαραθώνιος 21.097,5 μ., Λαϊκός Αγώνας Δυναμικού Βαδίσματος 5.000 μ., 800 μ. για παιδιά και άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), αποδεικνύει περίτρανα ότι το VIA EGNATIA RUN έχει καθιερωθεί πλέον στη συνείδηση των δρομέων μεγάλων αποστάσεων, αλλά και των πολιτών, των παιδιών και των ΑμεΑ.

«Φέτος επιλέξαμε να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφάλειας των δρομέων σχεδιάζοντας την μπλε γραμμή του VIA EGNATIA RUN. Μετά τον Μαραθώνιο και τον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας, η Αλεξανδρούπολη και το VIA EGNATIA RUN έγιναν η δεύτερη πόλη και η δεύτερη αθλητική διοργάνωση της χώρας που διαθέτει τη «μπλε γραμμή» προσανατολισμού για τους αθλητές», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Δημήτριος Πέτροβιτς. Και συνέχισε: «Ευχαριστώ θερμά τους φορείς και τους μεμονωμένους εθελοντές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και συμμετείχαν στο πλευρό μας  συμβάλλοντας τα μέγιστα στην επιτυχή και ασφαλή υλοποίηση της μεγάλης αθλητικής γιορτής του Έβρου. Ιδιαίτερα ευχαριστώ όσους επέλεξαν να τρέξουν στην ιδιαίτερη διαδρομή του VIA EGNATIA RUN, σε αυτή τη διαδρομή που ενώνει τον αθλητισμό με την ιστορία και τον πολιτισμό. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το 2020».

 

Οι νικητές του VIA EGNATIA RUN 2019 είναι οι εξής:

 

ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Κατηγορία Ανδρών

1ος Βασίλης Μίχος

2ος Ιωάννης Καλούδης

3ος Σαλή Τσιτάκ / Σταύρος Καλαμπάκας

 

Κατηγορία Γυναικών

1η Μαρία Λαμπούδη

2η Βασιλική Γαραγάνη

3η Κάσση Τσολάκη

 

ΛΑΪΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ  - ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΒΑΔΙΣΜΑ 5.000 μ.

Κατηγορία Ανδρών

1ος Χαράλαμπος Δελής

2ος Νίκος Κουκόπουλος

3ος Γιάννης Δημητριάδης

 

Κατηγορία Γυναικών

1η Αναστασία Γαβριήλογλου

2η Ευαγγελία Γιαλαματζή

3η Φωτεινή Σκαρλάτου

 

ΟΜΑΔΙΚΟ ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ

1η Ομάδα - ΛΥΚΟΙ ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ

Ιωάννης Καλούδης

Ευάγγελος Γεωργιάδης

Απόστολος Γκάτζιος

 

2η Ομάδα - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Βασίλης Μίχος

Κωνσταντίνος Χατζής

Δήμος Μπροντίδης

 

3η Ομάδα - ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ RUNNING TEAM

Σαλή Τσιτάκ

Σπυρίδων Μπίκος

Σεραφείμ Βασιλειάδης

 

Στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων του VIA EGNATIA RUN πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 11 Μαΐου 2019 ημερίδα με θέμα «Άτομα με Αναπηρίες και Αθλητισμός», υπό την αιγίδα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες και της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής. Η Δάφνη Δεληγιάννη, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής – Υπεύθυνη προπονήτρια όλων των αθλημάτων στον Αθλητικό Σύλλογο ΑμεΑ «ΚΟΤΙΝΟΣ» αναφέρθηκε στις προπονητικές ανάγκες των ΑμεΑ, ο Γεώργιος Χαλικιάς, Επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ανέλυσε τα οφέλη του αθλητισμού στην υγεία των ΑμεΑ, ο  Χρήστος Γιαννακάκης, Φυσιοθεραπευτής MSc, Μέλος Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών ΝΠΔΔ προσέγγισε φυσικοθεραπευτικά τους τραυματισμούς παραολυμπιακών αθλημάτων, και η Βασιλική Δαλάτση, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος έκανε λόγο για τη σωστή διατροφή των αθλητών. Το λόγο έλαβαν, επίσης, ο Κωνσταντίνος Ευθυμιάδης, Πρόεδρος Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμεΑ Έβρου, ο Ιωάννης Τοπτσής, Πρόεδρος του Αθλητικού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρίες «ΚΟΤΙΝΟΣ» και η Μαρία Κυριακίδου, αθλήτρια του Αθλητικού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρίες «ΚΟΤΙΝΟΣ» στην κολύμβηση και την επιτραπέζια αντισφαίριση. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Γενικός Γραμματέας της Ε.Σ.Α.μεΑ. Ιωάννης Λυμβαίος.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η λαμπαδηδρομία από το μνημείο της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού έως το ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ από μέλη Ποντιακών Συλλόγων του Δήμου Αλεξανδρούπολης, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Ακολούθησε το άναμμα του βωμού από τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, την Πρόεδρο του Μορφωτικού Συλλόγου Ποντίων Ν. Έβρου «ΑΛΕΞΙΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ» Ιωάννα Τερζίδου και ένα νεαρό αγόρι ντυμένο με τη ποντιακή φορεσιά.

Κατόπιν πρόσκλησης του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς τα μέλη του Μορφωτικού Συλλόγου Ποντίων Ν. Έβρου «ΑΛΕΞΙΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ», του Πολιτιστικού Συλλόγου Αετοχωρίου «Η ΣΑΝΤΑ», του Πολιτιστικού Συλλόγου Δωρικού «ΑΚΡΙΤΕΣ ΚΟΜΝΗΝΟΙ», του Πολιτιστικού Συλλόγου Νίψας, του Πολιτιστικού Συλλόγου Πεύκων «ΟΙ ΡΙΖΕΣ», του Πολιτιστικού – Μορφωτικού Συλλόγου Παλαγίας «Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», του Συλλόγου Ποντίων Φερών, του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Χηλής «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» συμμετείχαν στο Λαϊκό Αγώνα – Δυναμικού Βαδίσματος 5.000 μ. φορώντας μαύρες μπλούζες με το λογότυπο της Γενοκτονίας, με στόχο τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και την αποτροπή παρόμοιων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στο μέλλον, στέλνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο μήνυμα ειρήνης και φιλίας μεταξύ των λαών.

Όλοι οι δρομείς συμμετείχαν δωρεάν στον αγώνα λαμβάνοντας αναμνηστικό μπλουζάκι, ενώ σε όσους τερμάτισαν απονεμήθηκε το πρωτότυπο, ανάγλυφο μετάλλιο του VIA EGNATIA RUN με τη ΝΙΚΗ της ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ.

Και σε αυτόν τον αγώνα η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου είχε στο πλευρό της πλειάδα φορέων που συνέδραμαν εθελοντικά, με 400 μεμονωμένους εθελοντές, οι οποίοι φρόντισαν για την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα υπό τις κατευθύνσεις και οδηγίες των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής.

Ο αγώνας VIA EGNATIA RUN  πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ και με την υποστήριξη της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με την υποστήριξη της Dole και της Mac Motors Volvo. Συνεργαζόμενοι θεσμικοί φορείς: XII Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού «ΕΒΡΟΣ», Δήμος Αλεξανδρούπολης, Ελληνική Αστυνομία – Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης – Τμήμα Τροχαίας, Σύνδεσμος Κριτών Κλασικού Αθλητισμού Θράκης, ΕΚΑΒ Θράκης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου, Σώμα Εθελοντών Νοσηλευτικής Περιφερειακού Τμήματος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αλεξανδρούπολης, Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών & Ναυαγοσωστών του Περιφερειακού Τμήματος Κομοτηνής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης – Παράρτημα Ροδόπης, Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Έβρου, Κρατικός Αερολιμένας «Δημόκριτος» Αλεξανδρούπολης, Οργανισμός Λιμένα Αλεξανδρούπολης, Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου, Αθλητικός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία Αλεξανδρούπολης «Κότινος», Νομαρχιακός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία Έβρου, Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου, Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Αλεξανδρούπολης, Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών – Περιφερειακό Τμήμα Έβρου-Ροδόπης-Ξάνθης, Δημοτική Κοινότητα Λουτρών, Πολιτιστικός και Επιμορφωτικός Σύλλογος Άνθειας – Αρίστηνου «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ», Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος Απαλού Αλεξανδρούπολης «Ο ΦΑΡΟΣ», Πολιτιστικός Σύλλογος Μαΐστρου, ΚΤΕΛ Έβρου, Αστικό ΚΤΕΛ Αλεξανδρούπολης, Moto Club Alexandroupolis «ΟΙ ΑΓΡΙΑΝΕΣ», Λέσχη Μοτοσικλετιστών Αλεξανδρούπολης, Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδας – Παράρτημα Θράκης, Κοινοπραξία Spiecapag ΑΚΤΩΡ, ACS Courier, ΤΝΤ Courier, Ritmo De Arte, Dance 4 U, Δίκτυο Ορφέας, Πάρκινγκ Τ. ΕΠΕ στο Λιμάνι Αλεξανδρούπολης.

Χορηγός επικοινωνίας ήταν η ΕΡΤ, η ΕΡΤ 3, η ΕΡΑ σπορ 101,8 Fm, ο 102 Fm Ραδιοφωνικός Σταθμός Μακεδονίας, ο 9,58 Fm Σταθμός στον Πολιτισμό.

Τον αγώνα VIA EGNATIA RUN υποστήριξαν επίσης: Aegean voice 107.5, ALFA LAIKOS 103 FM VOLOS, Δημοτικό Ραδιόφωνο Κατερίνης 95,3 Fm, Viva 88.3, MAD Radio 107, Εν Πλω 89,2, Polis 102,6, Radio Xanthi 1 98,4, Radio Preveza 93,0, Super Fm 104,3 Αθλητικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων, Ράδιο Elassona 88,4, Ράδιο Βερενίκη 89,5, Radio Πιερία 104,2, Scanner Fm 102,2.

Πλούσιο φωτογραφικό υλικό του αγώνα είναι διαθέσιμο στην επίσημη ιστοσελίδα του αγώνα www.viaegnatiarun.gr και στη σελίδα του αγώνα στο Facebook @ViaEgnatiaRUN.

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο